Премини към основното съдържание

Кризисни комуникации

DB Cargo България е третата по големина железопътна компания в България с над 16% пазарен дял. Предлага зелена алтернатива в транспортните услуги - ниска консумация на енергия, емисии на замърсители и намаляване на шума. Компанията защитава околната среда активно. Една от основните услуги, които предоставя в страната, е транспортирането и логистиката на меден концентрат.

На 15 май 2020 г. 10 вагона на товарен влак дерайлират край Стара Загора, което води до забавени графици. Меден концентрат се разлива на мястото на инцидента, тъй като товарният влак е натоварен с него и пътува за Бургас. Рудата се транспортира в отворени вагони. 10 от 25 -те вагона се обръщат по неизвестна причина при влизане в района на гарата край Нова Загора. Това предизвика закъснения в обществения влаков транспорт в града. Нанесени са щети на приблизително 200 м железопътна линия, стълб на контактната мрежа; повредени са и елементи на предпазното оборудване и др.

Незабавно беше разработен краткосрочен подробен план за действие, за да се избегне предположението, че компанията е отговорна за тежката катастрофа. Със силни връзки с медиите бяха организирани интервюта и последващи медийни репортажи, показващи мястото на инцидента, ремонтните дейности и ремонтните екипи, които разчистиха мястото. За разследване на причините за инцидента е организиран следствен екип.

Много важна част от положителното справяне с кризата е общата стратегия за комуникация при спешни случаи, която беше предоставена предварително на Компанията като част от годишните PR услуги. За да се гарантира способността на компанията да се справя с негативни медийни запитвания и социален натиск, Агенцията редовно организира поредица от обучения за симулация на криза. Освен това, кризисен уебсайт беше стартиран офлайн в случай на по-голяма криза или проблем.