Първата в България напълно оборудвана линейка за транспортиране на недоносени бебета е факт
вторник, 10. January 2017

Първата в България напълно оборудвана линейка за транспортиране на недоносени бебета е факт

Chapter 4 България стана част от представянето на първата в България напълно оборудвана линейка за транспортиране на недоносени бебета. Тя пристигна днес в Центъра за спешна медицинска помощ София (бул. „Васил Левски” №129). Линейката е дарение от Аксон България – официален партньор на Милупа, компания производител на млека за кърмачета и малки деца, към Центъра на спешна медицинска помощ София, чрез който ще се осигурява необходимият транспорт на нуждаещите се деца не само в София, но и на територията на цялата страна. Дарената линейка разполага и с кувьоз, за да посрещне нуждите на недоносените бебета. Всяка болница би могла да използва свой собствен кувьоз или да се възползва от наличното в линейката специализирано оборудване.

Събитието, на което присъства д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка, стартира с официално връчване на документите за линейката на д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ София. По време на последвалата пресконференция в Конферентна зала на ЦСМП София, водещи неонатолози дадоха информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане, данни за недоносените бебета, родени в страната през 2016 г., както и специфичните им потребности, които специализираната линейка за недоносени бебета ще посреща.

Недоносените бебета са не просто по-крехки и мънички от децата, родени в термин, но са все още неподготвени за външния свят и имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти – невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.

Всяко десето дете в България се ражда недоносено. Основната цел е чрез даряването на първата оборудвана линейка за недоносени бебета в България да се даде още една възможност на малките герои да се справят в тежката битка за оцеляване, да се окаже подкрепа на техните родители и да се улесни работата на лекарите, които ежедневно се борят, официалната статистика за преждевременни раждания да не бъде толкова плашеща, както и максимално да избегнат рисковете и последиците за недоносените бебета.

За осигуряване на оптимални здравни грижи и проследяване на недоносените бебета, е необходима линейка, която да обслужва транспортните им потребности между здравните заведения и специализираните звена. Въпреки многобройните сигнали на родители и множеството благотворителни каузи с цел фондонабиране, такава линейка не беше достъпна до момента.

Горди сме, че бяхме част от поредната стъпка в подкрепата за недоносените бебета. Този проблем се превърна в кауза за Chapter 4 България! Изключително сме щастливи, че след много усилена работа, препятствия и вложени силни емоции в проектите, международна висока оценка и последователност в работата, днес бяхме част от представянето на първата в България напълно оборудвана линейка за транспортиране на недоносени бебета. Благодарим на дарителите от Аксон България, официален представител на Milupa за оказаното доверие. Това е изключителен успех в борбата за живот на малките герои и техните родители.