Пациенти с Паркинсон играха шах по повод Световния ден за борба с болестта
сряда, 11. April 2018

Пациенти с Паркинсон играха шах по повод Световния ден за борба с болестта

Chapter 4 България организира специално събитие по повод Световния ден за борба с болест на Паркинсон. На 11 април се проведе символичен турнир по шах в София като част от информационна кампания в подкрепа на пациентите. Инициативата е на Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон, и Национален алианс на хората с редки болести и се осъществява с подкрепата на биофармацевтична компания AbbVie

Световният ден се проведе под мотото „Всеки ход има значение”, а за символ бе избрана играта на шах , която изисква фини движения на ръцете и стратегическа мисъл -действия, които биха могли да бъдат изключително трудни за пациентите с Паркинсон. Целта на организаторите е да отправят послание, че с адекватна и навременна грижа болните могат да живеят пълноценно, като играят дори и шах.

Национална организация на болните от късен Паркинсон е сдружение на пациенти и техните семейства. Основата цел на организацията е защита на правата на болните от късен Паркинсон. Националният алианс на хора с редки болести е неправителствена организация, ангажирана с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания. Чрез дейността си се стреми да повишава информираността на обществото за нуждите на хората с редки болести. Събитието бе подкрепено от Български лекарски съюз и заместник-председателя д-р Галинка Павлова. Сред гостите бяха и представители на здравни институции, лекари, пациенти и техните близки.