АНЕЛИЯ МИЛКОВА В ИНТЕРВЮ ЗА „КЛУБЪТ НА ВИЗИОНЕРИТЕ”  НА СПИСАНИЕ „МЕНИДЖЪР”
сряда, 1. February 2017

АНЕЛИЯ МИЛКОВА В ИНТЕРВЮ ЗА „КЛУБЪТ НА ВИЗИОНЕРИТЕ” НА СПИСАНИЕ „МЕНИДЖЪР”

Анелия Милкова, управляващ директор на Chapter 4 България в интервю за „Клубът на визионерите”  на списание „Мениджър”! На страниците на януарския брой на едно от най-престижните издания за мениджмънт, маркетинг и  икономиката,  Анелия Милкова очертава бъдещето на пиар комуникациите. В „Клубът на визионерите” ексклузивно участват Жан-Клод Юнкер, Кофи Анан, Франсис Фукояма, Тони Блеър и Елън Стофан, главният учен на НАСА. Те чертаят основните посоки в развитието на човечеството, технологиите, мениджмънта, Европа и света през 2016-а и следващите години. Вижте как се променя светът на пиар комуникациите и какво стои зад всяка успешна пиар кампания:

 

БЪДЕЩЕТО НА ПИАР КОМУНИКАЦИИТЕ ОЧЕРТАВА АНЕЛИЯ МИЛКОВА

-  Госпожо Милкова, как се променя светът на пиар комуникациите?

Тенденции в пиар сферата през последните години безспорно са свързани с дигитализация на комуникациите и услугите. Иновациите в дигиталния сектор ни дават възможност да разширим мащаба на идеите и географския им обхват до всяка точка на света. Като експерти в сферата на комуникациите в България и представители на комуникационна мрежа в Централна и Източна Европа, ние се възползваме от богатия международен опит на колегите ни и го прилагаме в проектите си. Представителството ни в София е част от глобалната картина на комуникационните услуги и успяваме да предложим висок стандарт за качество, съобразен с потребностите на локалния пазар. Пример за това е наскоро спечеленият от българския ни екип конкурс за обслужваща агенция на голяма технологична компания в шест държави в региона.

-  Кои са трите основни характеристики зад всяка една успешна пиар кампания?

Трите основни характеристики, които бих определила като ключови за успеха на една пиар кампания, са добрата идеята, успешната реализация и споделената увереност на агенцията и клиента в значимостта на кампанията. На първо място поставих добрата идея, тъй като според мен, вече няма големи и малки агенции, няма големи и малки бюджети, а най-важни остават добрите идеи! И разбира се, професионалната им реализация. На помощ за успешната реализация идват новите технологии, които позволяват както оптимизация на услугите, така и измеримост и анализ на количествените резултати от проекта. Комуникационният фон е богат на еднотипни и понякога дори банални послания, които пренасищат аудиторията. Затова времето, което технологиите ни спестяват всеки ден, нашият екип влага за генериране на ценно съдържание и добавена стойност, които да достигнат до аудиторията.

- Какво влияние и какви възможности предоставят технологиите в работата на пиар агенциите?

Развитието на технологиите доведе до значително разширяване на инструментите, част от комуникационния микс. Това от една страна обуславя богатите възможности за таргетиран и креативен подход при комуникация, но доведе и до необходимостта от предоставяне на по-широк спектър от компетенции за осъществяване на една успешна интегрирана пиар кампания. Като отговор на тази тенденция агенциите включват в екипите си допълнителни професионалисти в дигиталната сфера.

- Какво конкурентни са българските пиар специалисти на европейско ниво?

Доказателство за високото ниво на пиар експертите в България е признанието, което получават редица наши агенции на международни конкурси за PR и комуникации. Изключително съм горда и за нашия принос към разпознаваемостта на българските пиар професионалисти в Европа, скоро се превърнахме в единствената българска агенция, спечелила два пъти едно от най-високите европейски отличия – European Excellence Awards. Вярвам, че предлаганите комуникационни услуги в България са на високо международно ниво, и българските пиар експерти генерират и реализират работещи идеи.