Премини към основното съдържание

Изграждане на общност

COVID-19 се появи неочаквано и изненада всеки аспект от живота ни - личен, бизнес, общност. Системата на Coca-Cola в България, като международен пазарен лидер със силна социална отговорност, подаде ръка на нуждаещите се и подкрепи глобалното движение „Build back better“.

В първата фаза, основният фокус на инициативите беше подкрепата на здравните работници от първа линия и уязвимата част от обществото. Системата Coca-Cola дари повече от 170 000 литра безалкохолни напитки и вода на здравните работници от първа линия в 27 болници в страната и подкрепи 330 възрастни хора чрез социален патронаж в Костинброд и Банкя за период от 3 месеца.

Постоянните усилия за подкрепа на здравните работници в тези извънредни времена продължиха повече от 6 месеца и обхванаха болници в София, Добрич, Перник, Шумен, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пазарджик, Куйстендил, Видин , Велико Търново, Габрово, Ловеч, Лом, Плевен, Свищов, Севлиево.

Освен това над 300 предварително платени рекламни позиции в страната бяха дарени на Българския червен кръст за кампанията „Заедно срещу даряването на COVID-19“.

Фондация „Кока-Кола“ подкрепи кампанията „Обединени срещу COVID-19“ в подкрепа на уязвимите групи, засегнати от кризата – лекари и медицински персонал, хора с увреждания, възрастни хора, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и други. Инициативата е на Българския дарителски форум, фондация „Америка за България“, посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България и до момента е събрала над 815 000 лева за борба с последиците от епидемията върху най-уязвимите групи в страната.

Инициативите за подкрепа от втората фаза започнаха с акцент върху малкия бизнес и сектора HoReCa. Началото е поставено с програмата „Магазинчето на квартала”, която подкрепя малки магазини в България със 100 000 лева. Първоначално тя обхващаше над 500 избрани магазина в страната, които бяха подкрепени да развиват и подобряват бизнеса си. По-късно през годината като участници се включиха още 1000 малки магазина.

Приносът в България е близо 1 100 000 лева в подкрепа на усилията за справяне с последиците от COVID-19 в най-засегнатите общности, както и поредица от дейности в подкрепа на възстановяването на малкия бизнес и индустрията на HoReCa в страната.